Ja que a la classe vam veure la teoria de la motivació segons Maslow, basada en el concepte de necessitat, us en faig arribar un parell més perquè les conegueu, i d'aquesta manera disposem d'altres visions o altres punts de vista.
- Teoria del Factor Dual de Herzberg (1967)
Frederick Herzberg va ser un important psicòleg conegut sobretot per la seva influència en la gestió d'empreses.
Proposà la Teoria de la motivació i la higiène, altrament anomenada Tª dels dos factors, en la qual s'explica que les persones estem influenciades per dos factors:
- La satisfacció, que és resultat dels factors de motivació. Aquests ajuden a augmentar la satisfacció de l'individu, de manera que sentir-se bé a la feina, fa que es tendeixi a atribuir aquesta situació a un mateix (el que s'ha aconseguit, la responsabilitat, el reconeixement...)
- La insatisfacció, que és el resultat dels factors de higiène. Quan aquests no hi són, causen insatisfacció, de manera que es tendeix a atribuir-ho a factors externs (condicions de treball, relacions personals, etc.).
Amb tot això F. Herzberg comprovà que els factors que motiven no són els mateixos que els que desmotiven, per això distingeix:
- Factors higiènics (externs): satisfer-los elimina la insatisfacció, però no garanteix una motivació que es tradueixi en esforç i energia, de manera que si aquests no es satisfan provoquen insatisfacció. Alguns són: el sou, l'organització de l'empresa, l'ambient físic, l'estatus...
- Factors de motivació (referits al treball en sí): segons si hi són o no hi són, els individus se sentiran motivats o no. Alguns són: el reconeixement, la independència laboral, la responsabilitat...
- Teoria dels Tres Factors de McClelland (1989)
McClelland, psicòleg nord-americà interessat en analitzar la motivació dels individus i la seva relació amb la història. La seva teoria es basa en tres tipus de motivació, en tres necessitats:
- Necessitat d'èxit: basada en escollir una tasca en funció de la seva dificultat. D'aquesta manera si es té una baixa necessita, les activitats que es trien seran senzilles, no requeriran gran esforç i minimitzaran el risc de fracàs. Si hi ha una necessitat alta, es busquen reptes complexos, buscant lideratge, autonomia, reconeixement, moguts per recompenses i on la sort no hi té res a veure.
- Necessitat de poder: es basa en la necessitat de controlar i influir sobre altres persones o grups i obtenir el reconeixement d'aquests. Aquest concepte es relaciona amb la maduresa emocional, així, en un primer moment es manifesta el domini extern, per després canalitzar el desig d'influenciar els altres.
- Necessitat d'afiliació: basada en la necessitat de sentir-se part d'un grup, en tenir relacions amistoses, harmonioses... (podira equiparar-se al nivell de la piràmide de Maslow de la necessitat de pertinença). Inclou l'acceptació de regles i preferir tasques on hi hagi relacions personals.
Si voleu saber i conèixer altres teories entorn la motivació, podeu llegir informació sobre la Teoria X i Y de McGregor (1966), la Teoria de les expectatives de Vroom (1964), etc.
Magnífic apunt, Laia!
ResponderEliminarQueda més que clar que dins de la motivació podem triar i vendre pel que fa a teories explicatives.
molt interessant aquest tema de la motivació!!!
ResponderEliminarmlt bona aportació!!!!