miércoles, 29 de septiembre de 2010

"Som primats"

Com recordareu, avui a classe hem fet referència a la psicologia experimental i hem descobert la gran similitud que existeix entre els humans i els grans primats, sobretot els ximpanzés. Fent referència al que hem comentat sobre H. Harlow i l'experimentació amb primats, destacant la importància del contacte en general, però del contacte matern en particular, a continuació trobem una explicació detallada de l'experiement, que ens servirà per visualitzar millor la situació i per poder relacionar-ho amb un altre vídeo interessant que presentaré més endavant.

"El experimento era bastante sencillo. Harlow cogía a unos monos rhesus bebés y les daba a elegir entre dos madres artificiales. Se trataban de modelos, semejantes a una mona adulta para que el bebé tratará de creer que era su madre. Una de ellas simplemente estaba cubierta de felpa. La otra, simplemente tenía barrotes de hierro pero tenía un biberón con leche.
Cuando el experimento comenzó, los resultados fueron abrumadores, los monos preferían el contacto de felpa materno, que el de hierro, aunque éste tuviera leche. Los pequeños monos preferían agarrarse a la madre de felpa buscando su contacto y protección que acercarse a la madre de hierro para tomar leche. Cuando la sensación de hambre era ya insoportable, iban corriendo a la madre de hierro, tomaban la leche suficiente y volvían corriendo a agarrarse a la madre de felpa. Más tarde, se comprobó que cuando se trataba de asustar a los monos, salían corriendo a buscar refugio en la madre de felpa.
Este comportamiento, tan claro al principio, iba perdiéndose conforme los monos iban haciéndose adultos y cada vez iban buscando más el alimento que el contacto “materno”."

D'altra banda, és interessant i us vull fer arribar un vídeo del programa Redes, presentat pel comunicador científic Eduard Punset, on es veu clarament la intel·ligència que posseeixen aquests animals, capaços de solucionar problemes, de cooperar, d'idear estratègies, de comprendre, etc. En definitiva, podem veure-hi allò que comparteixen amb els humans.
El vídeo el podeu veure al següent link:


Val a dir que hi ha una segona part del reportatge que trobareu fàcilment a la mateixa pàgina web. A més, aprofito per recomanar-vos a tots i totes que us animeu a veure el programa Redes, ja que ofereix temes com psicologia social, conducta, aprenentatge, pensament, etc.

3 comentarios:

  1. Hola Laia!

    M'ha semblat molt interessant l'experiment de Harlow. El contacte matern és imprescindible per als nadons. No fa gaire van fer un reportatge que explicava els canvis que s'han fet als hospitals amb els nadons prematurs. I és que abans, se'ls deixava a la incovadora, sense que els pares poguessin tenir-hi contacte. En canvi ara, s'ha vist que si els pares van mantenint contacte físic amb els prematurs, aquests es desenvolupen molt millor.

    Gràcies!! i fins aviat!

    ResponderEliminar
  2. Estic totalment d'acord, és molt important el contacte físic.
    L'altre dia vaig llegir en una revista un fet impressionant on un nen prematur va viure gràcies al contacte amb la seva mare.

    Gràcies.

    ResponderEliminar